dinsdag 28 februari 2012

Award

Vorige week kreeg ik van twee kanten een "Liebster Blog Award" aangeboden. Dat was natuurlijk een grote verrassing en ik beschouw dit als een grote eer. Eerst kreeg ik een mail van Gerda waarin ze aangaf dat zij mij deze award wilde geven en kort daarna verraste ook Beth mij hiermee.

I was awarded the Liebster Award bij Gerda and Beth. This was a big surprise and I consider it as an honour.
Zo'n award betekent dat iemand mijn blog tipt als één van zijn/haar favoriete blogs. Voor zover ik heb begrepen is deze award in Duitsland ontstaan om anderen te tippen om leuke blogs te ontdekken en te volgen. En natuurlijk zet je dat blog dan ook even in het zonnetje. De enige voorwaarde is dat een blog niet meer dan 200 volgers mag hebben.
Er zijn een paar regels:
1. bedank degene van wie je de award hebt gekregen door een link te plaatsen op je eigen blog;
2. geef de award weer door aan 5 andere bloggers en laat hen dit weten;
3. vertel over de award op je eigen blog en plaats de links naar de blogs die jij hebt gekozen;
4. hoop dat de award weer met liefde wordt doorgegeven, dat is het doel van deze award;
5. het allerbelangrijkste: veel plezier en "spread the love".
In dit geval vind ik wel dat de regels niet zomaar opgevolgd moeten worden, iedereen moet daar vrij in zijn. Wel zet ik graag een paar bloggers in het zonnetje.

"Liebster" is a German word meaning dearest, beloved or favorite, and the Liebster Award is given by bloggers to other bloggers, intended to showcase exceptional up-and-coming blogs with 200 or fewer followers. See Beth's blog for the rules in English.

Mijn favoriete blogs:

Het blog van Nienke staat wel op nummer 1 van mijn lijst. Ten eerste is Nienke een ontzettend lieve vriendin van me, maar met haar blog heeft ze al zoveel mensen enthousiast gemaakt om zelf stof te verven. En ze deelt al haar ervaringen met ons. Dat is heel waardevol.

Verder volgt echt in willekeurige volgorde:
Het blog van Hannie lees ik ook met veel plezier. Hannie probeert van alles uit en maakt van ieder proefje nog iets moois. Ze maakt werkelijk prachtig werk en dat inspireert mij heel erg. Daarnaast is ze ook altijd vol belangstelling voor andermans werk.
Ook Corinne is altijd druk aan het experimenteren en laat vol enthousiasme haar experimenten op haar blog zien. Ik krijg dan ook altijd heel veel zin om die proefjes ook uit te proberen.
Sandra maakt ook prachtig werk en begint al echt succesvol te worden. Ik bewonder haar werkwijze doordat ze een onderwerp heel goed kan uitdiepen en zo tot verrassende ontdekkingen komt.
Last but not least het blog van Aart. Natuurlijk is het al leuk om hier ook een quiltende man in het rijtje te plaatsen, maar belangrijker is dat Aart ook enorm experimenteert. Hij deelt al zijn proeven op het blog en ook als iets niet goed lukt zet hij dat er op. Ik vind ook zeker niet altijd alles mooi wat hij doet, maar ik vind het wel geweldig zoals hij met zijn zoektocht bezig is. Zijn enthousiasme werkt heel aanstekelijk.

My favorite blogs:
Nienke: a very good friend and always sharing her dyeing experiments.
Hannie: always experimenting and even with the smallest experiments she can make something special of it.
Corinne: also busy with experiments and inspiring to others.
Sandra: she is already very succesful. She can go into the deep with her subject to explore everything that is possible with it.
Last but not least Aart: the only quilting man in my bloglist. Always experimenting and sharing even when things go wrong. Incredible how he tries everything.

En een blog van mij zonder een leuk quiltje is natuurlijk heel saai. Daarom deze "Roest" nog maar weer een keer geplaatst. Deze heeft nog niet op dit blog gestaan. Destijds gemaakt voor De-Uitdaging. Ik vond het toen een heel lastig onderwerp, maar ik ben nog steeds heel gelukkig met dit resultaat.

A blog without a little quilt is very boring. This is a quilt from about a year ago. It was a theme for De-Uitdaging: Rust. I found it a difficult subject, but I am still happy with the result.
en een detail....

and a little detail....

zondag 26 februari 2012

masterclass Mirjam Pet-Jacobs

Ik ben weer thuis na een tweedaagse masterclass van Mirjam Pet-Jacobs in Aschaffenburg. Wat een ervaring was dat. Het was een zeer geslaagde masterclass: "creatieve sporenzoeker: de individuele stem - zoeken naar de verborgen kunstenaar" (beetje vrij vertaald). Binnenkort komt er vast en zeker wat van mijn zoektocht op dit blog te staan. Tijdens de les krijgen we kort bezoek van Ricky Tims. Hij maakte tevens een video voor The Quilt Show.

I am home after a two day masterclass by Mirjam Pet-Jacobs. This was quit an experience! It was a search for the inner artist. I am sure that I will write more about this masterclass in future blogs. During our class Ricky Tims visited us and made a video for the blog of The Quilt Show.


Er wordt twee dagen lang heel hard gewerkt.
Two days of hard work. Mirjam had tijdens het quiltfestival ook een zeer mooie expositie. Hier staan we bij een paar quilts van Mirjam waarbij zij geïnspireerd werd door het werk van de kunstenaar Rothko.


Mirjam had a wonderful exhibition at the quiltfestival. Here we are standing before some quilts made by Mirjam. She was inspired by the artist Rothko.

En natuurlijk ook nog even samen met Ricky Tims op de foto. Hij logeerde in hetzelfde hotel als ik. Wat een aardige man is dat. Altijd in voor een praatje.
Ricky Tims stayed in the same hotel as me, so I couldn't resist this.
Op zaterdagavond hadden we een optreden van Ricky Tims, een zeer getalenteerd man. Het was een geweldige avond met veel humor.




Saturday evening we had a performance by Ricky Tims. A multi talented man. A wonderful evening and a lot of laugh.


Moe maar voldaan zijn we nu weer thuis. De tassen moeten nog worden uitgepakt. Alle ideeën moeten nog hun uitwerking krijgen. In de komende tijd gaat dat allemaal vast en zeker lukken!


I am tired but with a lot of inspiration home now.

woensdag 22 februari 2012

een prijs en een reis(je)

Vorige week heb ik het al wel gemeld, maar nu kan ik het ook laten zien. Ik heb een give away gewonnen op het blog van Beth: 3 lappen geverfde zijde. Prachtige kleuren. Nog geen idee wat ik hiermee ga doen, maar ooit zal ik er wel iets moois van maken.

Last week I wrote that I had won a give away: handdyed silk by Beth. Lovely colors. I don't know yet what to do with it. But someday I will use them for something beautiful.

En morgen vertrek ik voor een tweedaagse masterclass bij Mirjam Pet. Deze wordt gegeven bij het Main-Quiltfestival in Aschaffenburg (Duitsland). Een trolley en gevulde tas staan klaar. Hopelijk blijft er nog tijd over om de beurs en tentoonstelling te bekijken.

Tomorrow I will leave for a two day masterclass by Mirjam Pet at the Main-Quiltfestival in Aschaffenburg (Germany). Everything is packed.

woensdag 15 februari 2012

QuiltPlus en workshop

Vandaag hadden we weer onze maandelijkse QuiltPlus bijeenkomst. Deze keer in een iets andere vorm, want we hebben Cherilyn Martin uitgenodigd om ons "Het creatieve proces" te leren. Uiteindelijk moet dit gaan leiden tot het ontwikkelen van onze eigen beeldtaal.

Today we had our monthly meeting with QuiltPlus. This time we invited Cherilyn Martin for a workshop "The Creative Proces".
In de eerste les hebben we ons vooral bezig gehouden met "punt en lijn". Er moet flink geknipt en geplakt worden. Dit wordt niet door iedereen even enthousiast ontvangen. Maar we zijn hier allemaal wel heel druk mee bezig geweest.

The first lesson was markmaking. It wasn't fun for everyone, but we were all very busy.


Ook is er een aantal proefjes met monoprinten gemaakt. Dat had ik al wel vaker op video's gezien, maar nog nooit zelf gedaan. Maar zeker iets wat ik vaker ga doen, want het is heel gemakkelijk en ontzettend leuk. Je hebt snel een leuk resultaat.



We made some examples with monoprinting. I hadn't done this before, but it was great fun. I will do this again. It is easy and quick!


Zomaar even een paar plaatjes van het monoprinten.


Just some examples of monoprinting.


de patronen zijn met een kwast in de verf aangebracht.

zondag 12 februari 2012

Duikvlucht

Afgelopen vrijdag en zaterdag hadden we weer onze Duikvlucht-tweedaagse bij Cordi in Groningen. Onder leiding van Dineke Ugen zijn we dit keer bezig geweest met machinaal quilten. De laatste opdracht was vrij werken met een mooie lap. Ik heb hiervoor een zelfgeverfde lap gebruikt. Daar is tule op verwerkt en daarna vrij stikwerk. De lap oogt op de foto wel een stuk roder dan in werkelijkheid (hier doet het bijna zeer aan je ogen). Het was in ieder geval ontzettend leuk om te maken.

Ook hebben we geleerd hoe we een patroon op stof kunnen overtrekken en hebben dat daarna met freemotion "ingekleurd". Wel leuk om te zien dat iedereen dat weer op zijn eigen wijze doet. Ik heb nu al zin om deze lap af te maken.

Ook kun je een tekening overnemen op soluvlies. Dan ga je het met freemotion stikken en tenslotte het soluvlies eruit wassen. Op deze wijze is dit gekke beest gemaakt.

Wij zijn met elkaar al een echte groep geworden. Dat is heel leuk om te merken en dat werkt vooral ook heel stimulerend. Iedereen is hier heel druk aan het werk.

Vrijdagavond zijn we gezellig met elkaar uit eten geweest. Dat is inmiddels en leuke traditie om 1x per jaar te doen.

Het was weer zeer de moeite waard en ik ben weer met zoveel inspiratie thuis gekomen.

Toen ik zaterdag weer thuis was bleek ook nog dat ik een give away had gewonnen op de site van Beth from Maine. Lappen zijde geverfd door Beth. Mijn weekend kan dus niet meer stuk!

woensdag 8 februari 2012

Fibermail

Voor de fibermail ruil was er deze maand het thema: Matisse. Daar is deze kaart voor gemaakt. Hij is verstuurd naar Mariejosee. Ook moest ik nog een verjaardagskaart maken voor Liesbeth. En de kaart voor Jeanette was kennelijk zoekgeraakt. Dus ook voor die beide dames heb ik een kaart "vrij naar Matisse" gemaakt.
Een hele goede vriendin van mij moest gisteren voor een operatie aan haar hand naar het ziekenhuis. Zij moet natuurlijk flink verwend worden, dus voor haar heb ik een schildpad gemaakt. Heel simpel, omdat ze schildpadden spaart. Hij werd zeer gewaardeerd, heb ik begrepen.


Gelukkig krijg ik zo af en toe ook nog wat leuks en onverwachts in mijn eigen brievenbus. Hannie had een boek van mij geleend "Fusing fabrics" om te kijken of ze het zelf wil aanschaffen. Een proefje naar aanleiding van dit boek lag gisteren voor mij in de brievenbus. Zeer geslaagd, zou ik zeggen. En ik geloof dat ze het boek nu ook zelf heeft.


En nog even een paar antwoorden naar aanleiding van mijn vorige blog.

Speciaal voor Ineke: ik had de dischargepasta in een nozzle bottle gedaan (oftewel een flesje met een heel fijn tuitje).

En Christina: je hebt het helemaal goed. Zelfde techniek als mijn "noord"quilt. Helaas niet te zien op mijn blog, omdat ik hem nog wil aanmelden voor een tentoonstelling. T.z.t. komt die quilt nog wel een keer langs.

dinsdag 7 februari 2012

Een gebruikte jas

Het laatste thema dat we voor De-Uitdaging moesten maken heeft nog niet op het blog gestaan. Dat had alles te maken met de tentoonstelling in Vijfhuizen, waar dit thema de primeur had.
Het thema was: Gebruikt. Ik vond het zelf een lastig thema. Ik hou er namelijk helemaal niet van om met allerlei gebruikte materialen te werken als oude lappen of sinaasappelnetjes. Tja, wat doe je dan?
De laatste maanden ben ik druk in de weer geweest met thermofaxscreens. En toen was het daar opeens, een brainwave! Ik heb namelijk 2 mooie screens met veren en toevallig had ik niet zo lang geleden een zak met veertjes gekregen van mijn schoonmoeder. In mijn ogen de restanten van een vogeljas. Toevallig lag er ook nog een oude jas van mijzelf in de kast. En ziedaar mijn materialen die bij dit thema passen. Het quiltje heet dan ook: Een gebruikte jas.

En hier een detail van de quilt waarin het label van de jas is verwerkt. Alleen de merknaam vind ik al mooi: Et Dieu créa la Femme.


En nog een detail waarop een aantal van de gebruikte screens goed zichtbaar zijn.


En op deze foto's zijn ook de gebruikte parelhoenveertjes goed te zien.


Het quiltje is gemaakt van zelfgeverfde stoffen en ook resten van mijn eigen jas. Op alle stoffen is geprint met de screens. De titel van de quilt is geschreven met discharge pasta.

maandag 6 februari 2012

Sneeuwverven?

Op allerlei blogs lees ik weer zulke enthousiaste verhalen over sneeuwverven. Ik heb zelf vorig jaar ook prachtige lappen met sneeuw geverfd. Maar nu? Nee hoor, dat zit er nog niet in. Zo ziet onze tuin er nu uit. Al dat wit is maar een heel dun laagje vastgevroren sneeuw op het ijs van de vijver.

zondag 5 februari 2012

tentoonstelling Vijfhuizen

Gisteren was ik naar de Patchwork & Quiltdagen in Vijfhuizen. Een eind rijden voor mij, ruim 250 km. En dat met al dat slechte weer. Gelukkig kon ik halverweg in Wezep bij een medequiltster overnachten, dat scheelde zaterdag extra vroeg opstaan (al blijft 7 uur voor de zaterdag nog steeds erg vroeg). Gelukkig bleken de wegen goed schoon te zijn en kwamen we zonder vertraging in Vijfhuizen aan. Daar bleek toch wel een flink pak sneeuw te liggen, terwijl er bij ons, in oost-Groningen, amper 2 cm ligt.
Direct op zoek naar de stand van De-Uitdaging, gelukkig was die vrij snel gevonden. Eindelijk kon ik onze logo-quilt in het echt bewonderen. En wat is die mooi!

De stand zag er prachtig uit. Vier wanden vol met prachtige quilts. Hier een foto vanaf het midden van de hal.

En hier een kijkje vanaf de andere kant.


Zo leuk om al die enthousiaste reacties te horen. Het was, waarschijnlijk mede door het weer en openbaar vervoer dat plat lag, niet zo heel erg druk. Voordeel is dan wel dat je overal goed kunt kijken en tijd hebt om met de mensen een praatje te maken.


Ik heb er zelf zitten demonstreren met machinaal quilten. Zo leuk al die belangstelling. Ik hoop dat ik een aantal mensen enthousiast heb kunnen maken en dat ik ze wat nuttige tips heb kunnen geven.


Natuurlijk heb ik zelf ook nog wel wat rondgelopen op de beurs, maar ik heb toch niet alles gezien. De stands van Mijn-Eigen en Bart & Francis kon ik gewoon niet overslaan, dus ik ben ook nog met wat leuke spullen thuis gekomen.

vrijdag 3 februari 2012

Patchwork en Quiltdagen

Op 3, 4 en 5 februari zijn de Patchwork & Quiltdagen in Vijfhuizen. De internet artquiltgroep De-Uitdaging, waar ik lid van ben, heeft daar ook een mooie tentoonstelling. En verder zijn er natuurlijk nog veel meer exposanten en is er van alles te koop.


Op zaterdag 4 februari zit ik in onze stand te demonstreren. Het zou gezellig zijn als je tijd hebt om even langs te komen. Op andere dagen zijn er ook leuke demonstraties van technieken en iedere dag is er een lezing over onze quilts en werkwijze.

Genoeg om een dagje heerlijk te genieten.


Het nieuwste thema "Gebruikt" hangt er. Deze quilts zijn nog niet gepubliceerd op ons blog en zijn daar dus voor het eerst te bewonderen.

En alvast één quilt als smaakmaker. Het thema "Roest". Deze heeft al wel eens op mijn oude blog gestaan, maar toch leuk om hier nog een keer te plaatsen.


Mocht je als noorderling nu denken dat Vijfhuizen veel te ver weg is, dan kun je de quilts van De-Uitdaging toch over niet al te lange tijd bewonderen, want we krijgen ook een tentoonstelling tijdens het Quiltfestival van Groningen in juni 2012. Ook daar zal er weer een nieuw thema gepresenteerd worden. Dit is een groots 2-jarig evenement en ook zeker de reis naar het noorden waard.

donderdag 2 februari 2012

QuiltPlus

Gisteren hadden we weer onze maandelijkse QuiltPlus bijeenkomst. (Al lijkt die momenteel meer op een tweewekelijkse.) Maar dat komt later nog wel een keer aan de orde.
Marijke had haar delen voor de Tsjechov quilt geplakt en konden gequilt worden. Iedereen heeft daar aan meegeholpen. Er kwam zelfs een echte fotograaf langs om plaatjes te schieten van dit gebeuren. De beste man moest eerst uitgelegd worden wat een quilt is, maar dat is hem haarfijn uitgelegd. Ik geloof dat hij het allemaal wel gezellig vond.

Uiteraard was er daarna ook nog een show-and-tell en daar duiken we dan ook allemaal op af. Het is een zeer enthousiast groepje. Hier wordt de quilt van Jozet bewonderd.


Mieke heeft ons daarna een mini-workshop gegeven naar aanleiding van een artikel in de Patchwork Professional. Strips naaien volgens de methode van Kathleen Loomis. Ik had 2 zelfgeverfde lappen daarvoor meegenomen. Het fotograferen werd weer een uitdaging. Ibbeltje was niet van de quilt af te krijgen. Nou ja, dan maar een keer met Ibbeltje. Dit quiltje komt binnenkort nog wel een keer gequilt langs.


woensdag 1 februari 2012

Geluk

Enige tijd geleden ben ik gevraagd om mee te werken aan het theaterproject Geluk dat gaat plaatsvinden in de Veenkoloniën en wel in Zuidwending (vlakbij Veendam). Dit is "een culturele onderneming, gebaseerd op korte verhalen van de Russische schrijver Tsjechov". Er worden 3 grote kubussen gebouwd, waarin de toneelstukken van Tsjechov worden opgevoerd. Voor iedere kubus moet een grote quilt van ca. 4,5 x 4,5 m gemaakt worden. Hiervoor zijn Rita Berghuis, Marijke de Boer en ik gevraagd.

Hierbij een klein proefstuk van mijn ontwerp. Mijn verhaal speelt zich helemaal af in een nevelig bos. Ik heb geprobeerd dat beeld te vangen in enorme gestileerde bomen. Voor dit project ben ik nu druk bezig om enorme lappen stof te verven. Binnenkort kan ik gaan beginnen aan de eerste panelen.
Op de site van de gelukscompagnie staat meer te lezen over dit enorme project. Onder het tabblad programma staat ook informatie over de kubussen en de quilts. Binnenkort verschijnen er onder het tabblad mensen ook filmpjes over de mensen die bij dit project betrokken zijn. Inmiddels zijn de eerste paar filmpjes geplaatst. Marijke en ik zijn hiervoor al geinterviewd. Geen idee wanneer deze filmpjes geplaatst worden.

Al met al natuurlijk een heel spannend en groots project. Voor het naaien van de panelen roepen we ook de hulp in van onze (art)quiltgroepen. De quilts moeten begin mei klaar zijn en het hele spektakel staat te gebeuren in juni/juli van dit jaar.
Binnenkort is er vast en zeker meer te lezen over dit project. Ik zal proberen de vorderingen hier regelmatig te laten zien.