donderdag 18 oktober 2012

Java

Zoals beloofd komt er weer een aantal foto's en een verslag van onze reis door Indonesië. Dit keer beperk ik me tot het eiland Java. Vanaf Sumatra zijn we gevlogen naar Jakarta.
Jakarta is een miljoenenstad en de hoofdstad van het land. Na Sumatra viel de drukte en hectiek van de stad natuurlijk rauw op ons dak. Het is er een gekrioel van auto's, het is vies, de rivier stinkt en je ziet er veel armoede. De mensen slapen onder bruggen of in sloppenwijken. Daarnaast staan er natuurlijk hypermoderne gebouwen, maar ook nog gebouwen uit de tijd van de VOC. Tegenover ons hotel stond deze ophaalbrug. Dat gaf natuurlijk wel weer een heel Hollands gevoel. Aangezien Joppe niet helemaal fit was, hebben we niet heel veel van de stad gezien, maar hebben we de tijd gebruikt om even lekker bij te tanken.

As promissed some more pictures of our trip to Indonesia. This time I will tell something about Java.
Jakarta is the capital of Indonesia. After Sumatra this was a very crowded and hectic place. There was a lot of traffic, it was dirty and the river had a very bad smell. You see a lot of very poor people who live under the bridges and in slums. Of course you will find modern architecture as well and buildings of the seventeenth century (VOC time). Opposite our hotel there was this drawbridge, which gave us a very Dutch feeling.
My husband didn't feel quit well, so we didn't see much of the city.

Yogyakarta is daarentegen een veel aantrekkelijker stad om te verblijven. Natuurlijk bezoeken we het paleis van de sultan en zijn we op zoek gegaan naar het waterpaleis. Vooral de ondergrondse  moskee en het zwembad van de sultan waren prachtige plekken. Yogyakarta is ook de stad van de batik. Je struikelt er bijna over de batikfabrieken en -winkels. Wat is er dan leuker om een batikcursus te volgen. Samen met reisgenoot Angelique heb ik zitten kliederen met was. Want al met al viel dat batikken nog helemaal niet mee. We kregen een lapje en een tjanting en zaten midden tussen de fabrieksarbeiders. Dat was natuurlijk ontzettend leuk. Het is gelukt om de was op het lapje te krijgen, maar natuurlijk met dikke klodders, maar ook met mooie dunnen lijnen en stippen.

Yogyakarta is a beautiful city. We visited the palace of the sultan and the water palace. There was a beautiful underground mosque and a swimming pool that was used by the sultan. Yogyakarta is also the city of batik. You find batik shops and places everywhere. It was great fun to follow a batik workshop. I had to sit between the batik workers. Working with a tjanting is very difficult, so there were thick drops of wax on my piece of fabric. But sometimes nice fine lines as well.

De lapjes kregen ook direct een verfbad en werden gespoeld. We gingen dus met een mooi gewassen en gestreken lapje naar huis. Ook de tjanting mochten we meenemen, dus we kunnen het thuis nog een keer proberen.

The fabrics were dyed. We went home with a clean and ironed piece of fabric. The tjanting was a gift so we can try this again at home.


Een van de hoogtepunten van Indonesië is natuurlijk de Borobudur die in midden Java ligt. Het ligt vlakbij Yogyakarta. Het is een enorm boeddhistische stoepa. Vooral de bovenste lagen zijn indrukwekkend mooi.

One of the highlights of Indonesia is the Borobudur near Yogyakarta. The top layers of this stupa are impressive.


Aan de andere kant van Yogyakarta ligt de Prambanan dat een Hindoeïstisch tempelcomplex is. Bij een aardbeving in 2006 is het gebouw flink beschadigd. Minder toeristisch dan de Borobudur, maar net zo indrukwekkend.

On the other side of Yogyakarta lies the Prambanan, a Hindu temple. In 2006 there was an earthquake that has damaged the temple a lot. It is less touristic than the Borobudur, but it was very impressive as well.

We komen steeds oostelijker op Java en stoppen bij het Tengger massief, waar o.a. de Bromo vulkaan in ligt. Vanaf ons hotel wandelen we door dit gebied naar de Bromo, waar we tot aan de kraterrand kunnen lopen. Het is een soort van surrealistisch landschap waar je doorheen loopt. De Bromo is nog steeds actief.

On the eastside of Java we go to the Tengger caldera with the Bromo vulcano. It is a sort of surrealistic landsccape. We walked until the krater rim. The Bromo is an active vulcano.


De volgende morgen staan we al om half 4 op om de zonsopgang bij de Bromo te aanschouwen. Het is een flinke klim naar het uitzichtpunt, maar de inspanning meer dan waard. We hebben een schitterend uitzicht!

The next day we had to get up very early at 3.30 am to watch the sunset at the Bromo vulcano. It was a very heavy climb, but worth the effort!. We had a spectacular view at the Bromo.7 opmerkingen:

Hannie zei

Wat indrukkend zeg! Vooral de foto's van de vulkaan. Echt te gek, en wat leuk een echte batiklap,zelf gemaakt. Geweldige toch zo'n reis!

quiltelle zei

Wat gaaf om daar je eigen stof te verven. Geweldig. Mooi reisverslag.
Groeten Elle

Leny Huneman zei

Wat leuk dat je een batiklap meeneemt. En wat is het veel allemaal. Die stoepa is overweldigend.

Christina zei

Wij zijn gewend om aan een tafel te werken en zoals ik op de foto kan zien moest jij het batikken op je schoot doen. Dus kan ik me voorstellen dat het niet helemaal vanzelf ging. Maar wel fantastisch om dat een keer mee te kunnen meemaken op de bakermat van de batik.

Ineke zei

Heel indrukwekkend en wat leuk om dat batikken te doen.
Wat heeft je man trouwens een leuk rokje aan!

Suus zei

Wow Marjolijn wat ontzettend leuk om je verslag te lezen en de mooie foto`s te zien, wat een bijzondere reis.

mia zei

Wat een belevenissen, deze reis blijft je je hele leven bij, wel mooi dat je nu inspiratie hebt om nieuwe ontwerpen te maken, gr.mia