dinsdag 6 september 2011

resultaten zwart verven

Afgelopen zondag heb ik 2 series met zwart geverfd: met Jet Black van Zijdelings en Onyx van Stof tot verven. Ik heb halve fat quarters gebruikt. Ik heb volgens het recept van Susanne Muuss gewerkt (http://www.faerben-in-der-tuete.de/), van de downloads de 10g Tabelle. Daarmee maak je een oplopend schema in één kleur in kleine stapjes van 0,5 ml tot 40 ml verfstof per zakje.

Ik ben begonnen met de Jet Black van Zijdelings in een mengverhouding van 10 gram verfpoeder op 1 dl water. Per zakje heb ik ca. 50 ml soda/zoutoplossing toegevoegd. Daarop de verfoplossing. Toen ik een paar zakjes had gevuld vond ik wel dat het al snel donkergrijs werd. Ik nog een keer goed de beschrijving van Susanne lezen. Zij heeft een verfoplossing van 10 g op 240 ml water gebruikt. Oeps..... dat is dus een veel dunnere oplossing dan ik had gemaakt. Maar goed, eenmaal begonnen de serie toch volgens dezelfde beschrijving afgemaakt.

Dat betekent dus wel dat de lichtste grijze niet zo heel licht is geworden. De zwartste is wel heel mooi diep zwart. Daar zit nog een kleine tekening in. Al met al wel een hele mooie serie, al zeg ik het zelf.


Daarna nog 12 zakje gevuld met de onyx van Stof tot verven (ook in de verhouding van 10 gram verfpoeder op 1 dl water). Voor deze serie had ik de hoeveelheid verfstof maar gehalveerd. Nu dus wel een hele mooie serie lichte grijze stofjes. Lapje 12 (met dus 20 ml verfstof op een halve FQ) is nog net niet helemaal zwart, maar wel heel donker met nog wat tekening.


Natuurlijk "moet" ik nu nog wel een aanvulling maken op beide series om een goed vergelijk te krijgen. Met de jet black wil ik nog graag wat lichtere grijzen verven en met de onyx ga ik proberen toch nog wat dieper zwart te verven.


Het blijft natuurlijk experimenteren om de gewenste kleuren te krijgen.


Hier nog even beide series naast elkaar. Je ziet ook duidelijk de verschillen in zwart. Links de jet black, die is wat blauwig zwart en rechts de onyx, wat meer bruinig/paarsig zwart.

13 opmerkingen:

Hannie zei

Mooie series Marjolijn! Naar mijn mening komt de Jet Black het dichts bij mooi zwart en grijs?

Zonja zei

Prachtig!!
Dat zwart zo mooi kan zijn.
Groetjes Zonja

Johanna Zweden zei

Schitterend Marjolijn.
Groetjes Joke

Siny zei

Wat een mooie serie weer Marjolijn!
Groetjes Siny

modern art zei

mooi! gr.mia

Jose zei

Ha,ik had je al gemaild maar hier is een reactie ook op zijn plaats en ja, de handdoek is weer nodig geweest!
Gr. José

Christina Fokkema zei

Mooie tekeningen zitten er in. Ik vind onyx persoonlijk niet zo geweldig. in een ver verleden heb ik er mee geverfd en het werd allemaal bruin/paars. ik zit nog steeds met die lelijke lappen in m'n maag.

Maar zo te zien zijn jouw series prachtig geworden.

Liesbeth Wessels zei

Prachtige nuance , ik heb de informatie even opgeslagen, dus bedankt voor het delen van jouw ervaringen. groeten van liesbeth

Ellen zei

Ik vind de bovenste serie erg mooi!
Gr Ellen

Sandra zei

Ik weet niet hoe het bij jou met de waterhardheid is maar bij mij wordt zwart zwarter als ik een schepje calgon toevoeg, hier is het water nl erg hard!

Nienke zei

Ik vind Onyx vooral mooi om andere kleuren te verdiepen. Verder kun je nog proberen om 50%onyx te mengen met 50%Jetblakc, de rode ondertoon en de blauwe ondertoon heffen elkaar dan op. Mijn eigen experiment http://verfvirus.blogspot.com/2011/02/black-beauty.html leverde trouwens op dat de zwart van Dylon het mooiste is zonder kleurzweem. Ach, alles is bruikbaar, en de zoektocht is het leukst!

Corinne zei

Wat een verschil tussen Onyx en Jet Black. Bij Onyx lijkt het wel of er een roze gloed overheen ligt. Persoonlijk vind ik Jet Black mooier. Wat leuk he al dat verven.

Marrie-jette zei

Hoi Marjolein.
Ik heb dus naar je grijstinten gekeken,ze zijn zondermeer prachtig!Maar ik bedoel dus een grijse lap met een kleurtje,zoals grijsblauw,grijsgeel en etc.De enigste die ik kan verven zijn de grijsgroene.Het is een heel avontuur om de juiste kleuren te verven.
Groet marrie-Jette.